Din babys motoriske udvikling 3-6 måneder

I en artikelserie stiller jeg skarpt på babys motoriske udvikling i det første leveår. Året har jeg inddelt i 4 faser: 0-3 måneder, 3-6 måneder, 6-9 måneder og 9-12 måneder. Det er dog vigtigt at have sig for øje, at tidsintervallerne er vejledende og endelig ikke må anskues som en facitliste, hvor dit barns motoriske fremskridt og udvikling skal passe præcis ind i en specifik alderskasse. Inddelingen skal i langt højere grad bruges som en vejledende guide til, hvilke motoriske udviklingstrin din baby bør gennemgå i det første år og i hvilken rækkefølge, de forskellige fremskridt kommer. Med andre ord: Hvis din baby er lidt “forsinket” i sin udvikling, behøver det på ingen måde være et tegn på, at der er noget galt. Men hvis baby springer flere trin over, kan det derimod være, der er nogle ting, der skal undersøges eller fokuseres ekstra meget på.

Fortvivl ikke, hvis din baby ikke er helt så langt fremme end andre på samme alder. Rækkefølgen i den motoriske udvikling er vigtigere end hvornår.

Hvad kan din baby fra 3-6 måneder?

  • Din baby begynder i denne periode at få mere kontrol over sine bevægelser, og du vil se færre spjæt og tilfældige bevægelser. Sidst i perioden vil du ikke se spjæt overhovedet.
  • Når din baby ligger på maven, vil hun kunne lave et kontrolleret hovedløft og generelt ligge på maven i længere perioder. Sidst i perioden vil din baby begynde at løfte arme og ben, når hun ligger på maven som en lille flyver. Det er kortvarigt, og vigtigt at armene altid kommer tilbage til underlaget igen, så baby ikke konstant ligger som en lille faldskærmsudspringer. 
  • Når din baby ligger på ryggen, vil hun forsøge at tage fat i knæ og fødder for at lære sin krop bedre at kende.
  • Din baby skal lære at trille fra ryg til mave.
  • I slutningen af perioden vil din baby kunne holde om legetøj med begge hænder samtidig og kigge på det og række ud efter ting i maveleje.
  • Din babys mimik vil udvikle sig meget i denne periode, og du vil se smil og små grin. Øjenkontakt er yderst vigtig i denne fase, og du vil opleve, at din baby kopierer din ansigtsmimik. Hun øver sig i at spejle omverdenens følelser.

Når din baby er mellem 3-6 måneder, vil hun blive mere opmærksom og bevidst i sine bevægelser. Du kan med fordel stimulere hendes lyst til at ligge på maven ved at lægge farvestrålende bolde eller spejle foran hende, når hun ligger på maven. Hun vil synes, det er sjovt at se sig selv i spejlet og måske holde ud lidt længere på maven, fordi det er interessant med et “nyt” ansigt. Efterhånden vil babyen begynde at række ud efter legetøj og herved læne sig over på den ene arm, der fortsat er i underlaget. Vær opmærksom at babyen bruger begge arme til at række ud med. Til sidst i perioden vil mange babyer kunne begynde at dreje om egen akse. Vær igen opmærksom på at begge retninger bruges.

Fra 4½-5 måneders-alderen skal baby begynde at trille kontrolleret fra rygliggende og om på maven. Det er yderst vigtigt, at de skrå mavemuskler bruges i denne sammenhæng, og derfor kan du med fordel bruge øvelsen i videoen her:

En del babyer udforsker de første trilleture som en lille flitsbue, men når hovedet er bøjet helt bagover, kan kropsstammen ikke aktiveres, som den gerne skal for at få den lille rundt. Har du en “lille flitsbue”, kan du med fordel gå lidt i træningslejr. For den kropsstammestyrke, vi er ved at opbygge, har afgørende betydning for de næste udviklingstrin. I klinikken ser jeg ofte, at trilleteknikken halter, og det gør ofte, at de næste trin er længe undervejs, eller at baby bare hurtigt bliver sur på maven. Det er nemlig stærke dybe mavemuskler, der er med til at holde os oppe, når vi ligger på maven. Prøv selv at lave en lille øvelse, hvor du ligger på maven, henholdsvis med armene inde under kroppen og med armene lidt ud ved siden af kroppen. Der er stor forskel på, hvor hårdt det er at holde hovedet oppe i de to stillinger. Jeg illustrerer det i videoen her:

Ved 5 måneders-alderen kan du i også med stor fordel introducere en træningsbold i jeres hverdag. Læg din baby på maven på bolden og hold godt fat omkring anklerne. Rul så forsigtigt bolden forover, så din babys hænder kan nå gulvet og få fat i et stykke legetøj, du har placeret der.

Din babys motoriske udvikling fra 3-6 måneder

Hvad bør du have særlig fokus på fra 3-6 måneder?

Styrk vestibulærsansen: I denne periode kan du virkelig begynde at styrke din babys vestibulærsans ved fx at vende den lille på hovedet, mens du holder i benene. Hold fast i lårerne tæt på babys hofter. Hop og dans med din baby og giv en masse svingture. Du skal naturligvis tilpasse øvelserne til din babys hovedkontrol.

Din babys motoriske udvikling fra 3-6 måneder

Barnet skal kunne bevæge sig frit: Det er yderst vigtigt, at din baby har mulighed for at bruge hele kroppen. Undgå derfor at sætte din baby i en skråstol eller i barnevognen, da det låser baby fast. Babyen begynder at kunne bevæge sig om egen akse til sidst i perioden.

Hjælp din baby ved maveliggende: Som nævnt så mange gange før er det vigtigt, at din baby ligger på maven, så meget, det kan lade sig gøre. Hvis den lille endnu ikke har knækket koden til at komme op på albuerne, kan du hjælpe lidt til ved at skubbe armene ind til kroppen, men ikke ind under – det er en vigtig detalje. Læg også gerne en let fast hånd på barnets numse, så baby fornemmer, at det er mave- og rygmuskler, der skal arbejde, og benene skal blive i underlaget. Se videoen i artiklen her for et eksempel.

3 måneder: Maveliggende, maveliggende og maveliggende. Stabilt med arme i underlag.

4,5 måneder: Tril fra ryg til mave.


6 måneder: Strakte arme på maven, drej om egen akse, tumle, tumle og tumle.

Gode redskaber til leg med din baby 3-6 måneder

Træningsbold

Artiklen indeholder affiliate links

Cookie- og privatlivspolitik  I  All rights reserved sannelobner.com 2019 - Created my free logo at LogoMakr.com