Flitsbuebaby

Jeg får rigtig mange henvendelser i klinikken fra forældre, der beskriver, at deres lille nyfødte ”går i flitsbue” eller ligner en lille flitsbue, når de fx bliver rigtig kede af det. Med flitsbue mener vi, at barnet krænger sig helt bagover og ofte bliver helt stiv samtidig. Vi ser generelt to typer flitsbuer hos babyer:

Den ”normale flitsbue”, som vi kan se hos den lille efter fx en god lur eller et godt måltid mad, hvor hele kroppen strækkes godt igennem og den kan være efterfulgt af en salig smasken.

Den flitsbue, der ikke er god for barnet, er den, der kan skyldes låsninger i nakke og rygsøjle og som kommer til udtryk ved det før beskrevne scenarie. Det kaldes også bagsidedominans.

  • Den ”normale flitsbue”, som vi kan se hos den lille efter fx en god lur eller et godt måltid mad, hvor hele kroppen strækkes godt igennem og den kan være efterfulgt af en salig smasken.
  • Den flitsbue, der ikke er god for barnet, er den, der kan skyldes låsninger i nakke og rygsøjle og som kommer til udtryk ved det før beskrevne scenarie. Det kaldes også bagsidedominans.

Det er bestemt ikke sikkert du selv kan hjælpe barnet ud af dette mønster, men jeg vil forsøge at vejlede dig til at prøve nogle forskellige tiltag. Og i tillæg anbefale dig eventuelt at opsøge en kiropraktor for hjælp til at løsne spændingerne. Kontakt mig gerne i Sundheds-huset.

Flitsbue-børn kan have en række forskellige symptomer:

  • Dårlig søvn med korte lure og urolighed, svært ved indsovning om aften eller i løbet af dagen.
  • Urolighed generelt, virker som de har ondt i maven, mange spjæt, virker som hun bliver nemt forskrækket.
  • Ammevanskeligheder, som sår eller smerter hos mor, svært ved at holde vacuum, meget virrende med hovedet når hun skal have fat ved brystet, hopper ofte af og på brystet under amning.
  • Svært ved at putte sig ind imod forældre i oprejst stilling, mange beskriver babyen tidligt næsten holder sig selv oprejst.
  • ”For god” til at ligge på maven fra starten, men så går udviklingen i stå. Eller armene bruges ikke i underlaget, ligner baby “flyver”.
  • Tilter nemt op på ryggen fra maveleje, nogle gange allerede kun få uger gammel.
  • Slidt hår i en krans omkring hovedet.

Når der er tale om ”flitsbue babyer”, er der flere ting, vi skal forsøge at sætte ind overfor. Barnet går i flitsbue grundet for kraftige spændinger i den muskelkæde, der løber fra undersiden af foden og hele vejen op langs rygsøjlen og op over hovedet og frem til øjenbrynene. Du kan måske forestille dig, at du tog en lang elastik og stod på den med fødderne og lod den følge bagsiden af kroppen og strammede den henover hovedet og holdt den fast over øjenbrynene. Herved vil der komme et træk ned langs bagsiden af kroppen, og hvis du endnu ikke kunne aktivere forsiden af kroppen til at modsvare det træk, ja så ville du også gå i flitsbue.

Muskelkæden på bagsiden af kroppen er VIGTIG, den skal være der og den skal være aktiv, det er den der stille og roligt skal hjælpe baby til at løfte hovedet og kigge fremad i maveliggende, men den skal ikke være for aktiv. Hvis den er det, ligger baby ofte meget uroligt på maven, lidt som om hun flyver, altså at armene aldrig er i underlaget, eller kun kan lige meget kort tid af gangen. Eller skyder armene langt frem foran kroppen.

Det er en god ide at se om vi kan hjælpe baby til at finde lidt mere ro i maveleje. Det gør vi ved at stabilisere babys bagdel mod underlaget og samtidig evt. lægge et let tryk på den ene eller begge arme, hvis barnet flyver ud til siden med armene. Sidstnævnte er med til at give baby en fornemmelse af, at det at ligge på maven betyder, at armene skal bruges til at bære noget af vægten. Det er altså med andre ord absolut overhovedet ikke ”kun” nakke- og rygmuskulatur, der stimuleres i maveliggende, men et superfint samspil af muskler i arme, skuldre, nakke og indre korsetmuskulatur. Og så er det vigtigt kun at øve kort tid af gangen og så mange gentagelser i løbet af dagen. Herved kan vi ændre det mønster med overaktivitet i muskelkæden på bagsiden til at være det fine samspil mellem forskellige dele af kroppen, som det skal være. Og altså herved bekæmpe den såkaldte bagsidedominans. I videoen her illustrerer jeg, hvordan du skal støtte baby i maveleje:

Når du løfter din baby, der ofte går i flitsbue, fra underlaget, er det en rigtig god ide først at trille din baby om på siden. Herved minimeres risikoen for at babyen laver flitsbuestillingen på vej op i din favn. Løft af baby fra underlaget viser jeg i videoen her:

Skrå bærestilling

Når du skal bære, kan du med fordel holde barnet på siden som på billedet nedenfor og altså begrænse det lodrette løft hvor baby “hænger” over din skulder.

Huskeliste til dig, der har en flitsbuebaby eller bagsidedominant baby

  • Øve maveleje med hånd på bagdel og armene tæt på babys krop. IKKE arme ind under babyen.
  • Bær primært babyen i sideleje, eller i “hængekøje-stilling” = klassisk babystilling undgå lodret position mest muligt.
  • Når baby løftes fra underlaget, så tril hende på siden først, som jeg demonstrerer i videoen nedenfor – er hun under 3 mdr., så støt fortsat hovedet godt.
  • Ved amning skal du sørge for, at baby “pakkes” tæt om dig, så hele kroppen ikke laver flitsbue, men det kun er hovedet, der er tippet let bagover. Det gælder også ved liggende amning, hvor du ikke pakker om dig, men holder/retter baby ud af flitsbuen. Det illustreres i videoen her:


Anbefalede produkter

Træningsmåtterne fra Airex er perfekte til al form for leg, hygge og træning på gulvet. De er i den dyre ende, men kvaliteten er helt i top, og måtterne kan bruges i mange år.

Cookie- og privatlivspolitik  I  All rights reserved sannelobner.com 2019 - Created my free logo at LogoMakr.com