Kan baby være for god til at løfte hovedet?

Det korte svar på spørgsmålet i overskriften er ‘ja’ – og det kan faktisk godt komme bag på nogle. Jeg oplever ofte en undren hos de forældre, jeg ser i klinikken – ‘jamen hvorfor er dog ikke nogen, der har sagt, at baby godt kan være for god til at løfte hovedet før?’ Mange har endda fået ros for, at baby er god til at holde hovedet selv meget tidligt – og som forældre bliver man jo glad, når de små er ‘dygtige’. Jeg må dog desværre ‘punktere’ lykkeballonen lidt, idet det ikke er et godt tegn, hvis helt nyfødte babyer har det, der kan ligne hovedkontrol eller kan løfte hovedet fri af underlaget de første uger.

Der kan være flere årsager til, at babyen er ‘for god’ til at løfte hovedet meget tidligt: 

  • Bagsidedominans
  • Låsninger – især i nakkens øverste led
  • Udtalt favoritside, der næsten trækker baby skævt op i maveleje

Skal man så begrænse maveleje?

Nej det skal man ikke. Men man skal træne maveliggende under nogle særlige omstændigheder og samtidig have fokus på at stimulere øvrige muskelkæder i den lille krop under udvikling.

Idéer til øvelser

Hvis du oplever, at din baby er ‘for god’ til at løfte hovedet fra underlaget meget tidligt, er der forskellige øvelser, I kan lave hjemme, og generelle ting, I skal være opmærksomme på. De er sammenfatter her og suppleret af billeder, som illustrerer problemstillingerne.

‘Udglatning’ af babys lænd
Når de små “alt for dygtige babyer” ligger på maven, ser vi ofte, at de flyver og ligner en faldskærmsudspringer, hvor både arme og ben er løftet fra underlaget. Har du tøjet af din lille baby, kan du følge spændinger i de lange rygmuskler fra skuldre og helt til bækkenet. Du vil kunne se balderne knibes sammen og nogle gange næsten en hel fold i huden lige over balderne i den allernederste del af lænden. Du skal med øvelsen forestille dig, at du retter den nederste del af lænden ud ved at lave et lille pres på numsen i retning ned i underlaget og lidt ned mod fødderne samtidig med at du støtter babys ene arm i underlaget. På den måde prøver vi at få baby til at mærke at der er andre muskelgrupper, der skal i spil når man ligger på maven. Skift hvilken arm du hjælper i underlaget. Langsomt vil baby begynde at fornemme, at løftet af hoved skal ske via et samspil imellem underarmene, der presses mod underlaget og de dybe nakkemuskler og herved slappe af i de lange rygstrækkere og balderne. Så målet med øvelsen er, at baby som ca 3 måneder ligger stabilt i maveleje med begge arme i underlaget en smule foran sig, numsen ligger afslappet, og den nederste del af lænden svajer let, men den lille fold over balderne er udglattet. Altså ikke udtalt flitsbue i lænden.

Baby for god til at løfte

På barnet her ses den lille hudfold over blekanten, som beskrevet ovenfor.


Afspænding af bagsiden:
Læg din baby på ryggen og tag fat omkring lårene helt tæt ved hofterne og løft underkroppen op mod næsen, så ryggen kommer til at bøje som en lille hængekøje, altså den modsatte vej af flitsbuen. Gentag med små rytmiske bevægelser. Lyt og mærk altid efter, om din lille baby er med på idéen. Spænder hun voldsomt imod, må du ikke presse imod hende. Men hun må godt brumme/puste lidt, for du klemmer hende jo let sammen. I øvelsen laver vi et langt stræk af muskulaturen langs rygsøjlen. Når du er fortrolig med øvelsen, prøv da at trække baby en anelse til dig, før du bøjer hendes ben op mod næsen. Herved skaber vi en anelse lang nakke, og får strækket på bagsiden af kroppen endnu længere op i nakken.

Undgå ‘kranløft’

Undgå kranløft baby

Brug aldrig det såkaldte kranløft, hvor hvor baby skal trække sig op i armene mod dig.

Løft altid baby op fra underlaget ved først trille over den ene skulder.

Sådan løfter du baby fra underlaget

Begræns flitsbuen
Begræns babys muligheder for at gå i  flitsbue mest muligt. I amme/spisesituationer er det dog vigtigt at pointere, at her må hovedet gerne være en anelse bøjet bagover, da vi i denne stilling synker bedst. Men hold øje med, om resten af kroppen er afslappet og ikke krænger bagover i flitsbuen.

Forsøger I at lave disse øvelser, vil baby langsomt få fornemmelse af at skulle aktivere de rigtige muskelgrupper for at ende med at ligge afslappet og stabilt i maveleje og få dæmpet bagsidedominansen. 

Selvfølgelig er der en vis elastik i, hvor ‘god’ din baby skal være hvornår. Et godt pejlemærke er, at baby skal kunne ligge afslappet på maven i en alder af 3 måneder med underarmene solidt plantet i underlaget, ikke trille om på ryggen eller ligge og svømme eller flyve med arme og ben.

God træning 🙂



Cookie- og privatlivspolitik  I  All rights reserved sannelobner.com 2019 - Created my free logo at LogoMakr.com