Stramt eller kort tungebånd

Tungebåndet (frenulum) er det bindevæv, der sidder under tungen, og det har betydning for tungens mobilitet. Det kan være kort, stramt eller hæfte langt fremme på tungen, hvilket har varierende betydning for mange ting.

Man kan nemt forestille sig, at hvis tungen ikke kan bevæge sig optimalt, så kan det være svært at etablere en god amning, at holde på en sut eller spise af flaske.

Udfordringer omkring amning kan være:

  • Smerter ved amning
  • Du får sår eller rifter på brystvorten
  • Din baby slipper brystet ofte og har svært ved at holde vakuum
  • Der er smaske eller kliklyde i forbindelse med amning
  • Brystvorten er skæv eller flad, når den kommer ud af munden
  • Baby er småtspisende, har måske svært ved at tage nok på i vægt
  • Du har svært ved at opretholde en god mælkeproduktion
  • Din baby er meget urolig ved brystet
  • Der er ammestillinger, der slet ikke kan lade sig gøre
  • Din baby hiver efter vejret under amning

Hvis du har et flaskebarn, kan du måske høre smaske- eller kliklyde, når baby spiser af flasken, som kan skyldes det stramme tungebånd. Mælken kan pladre ud ved siden af suttehovedet, fordi baby ikke kan svøbe om flasken, og han eller hun græder i forbindelse med måltidet.

HVILKE KONSEKVENSER KAN ET FOR STRAMT ELLER KORT TUNGEBÅND HAVE PÅ SIGT?

Som kiropraktor får jeg ofte spørgsmålet, om jeg mener, der er tale om stramt tungebånd. Det er desværre ikke altid så nemt at give et endegyldigt svar på, for der er ikke nogen facitliste. Mange af de symptomer, der ses ved stramt tungebånd, ser jeg også hos babyer, der ikke har stramt tungebånd. De har til gengæld udtalte spændinger i nakke, ryg, kranie og kæbe. Og det er ting, jeg ofte kan afhjælpe ved behandling i klinikken og ved at vejlede forældre i, hvordan de skal håndtere den lille derhjemme.

Tungebåndet skal vurderes af en øre-næse-halslæge eller tandlæge med erfaring i at kigge på tungebånd. Hos større børn sker det ofte i samarbejde med en ergoterapeut med speciale i OMFT, altså Orofasciel-MyoFunktionel terapi.  Og medmindre det er meget tydeligt, at tungens mobilitet er nedsat, så vil jeg altid anbefale, at man løsner eventuelle spændinger i nakke, ryg og omkring kæber først eller som minimum i forbindelse med, at man får tungebåndet klippet. Der opstår nemlig ofte spændinger i led og muskler i kroppen, når tungen ikke bevæger sig optimalt. 

Der, hvor det bliver en udfordring er, hvor det er ikke er entydigt, om fx udfordrede spisevaner ved amning, flaske og/eller grød hos den lille skyldes nedsat tungemobilitet eller spændinger i nakke, ryg og kæbe.

Hvorfor er det vigtigt, at tungen kan bevæge sig frit?

Tungen er en rigtig stærk muskel i forhold til dens størrelse. Den har meget mobilitet, og det er derfor vigtigt for mange funktioner, at den fungerer optimalt.

Tungen har betydning for:

  • udvikling af mundhulen og for at gøre ganen bred, så der er plads til tænderne
  • udtale af lyde og ord. Udtalevanskeligheder kan skyldes nedsat mobilitet i tungen
  • at føre mælk og mad rigtigt rundt i munden og en korrekt synkebevægelse
  • vejrtrækning
  • balance i kroppen
  • Spændinger i kæbe og nakke og eventuelt udvikling af hovedpine.

Tungen sidder som “ den øverste” muskel i en lang sammenhængende muskelkæde, som Thomas Myers Anatomy Trains kalder “Deep front line”, altså den dybe forreste linje. Den hænger via denne muskelkæde sammen med vores vejtrækningsmuskel, vores bækkenbund, inderlår og fodsvang. Og det er derfor, man kan sige den har betydning for rigtig mange ting i kroppen. 

Hvis man ikke får løsnet tungebåndet, hvis det vurderes at være stramt, kan det give udfordringer med udtale, savlen, madproblematikker, som kan fejltolkes som kræsenhed, eller at barnet kun vil spise ting med bestemte konsistenser.

HVAD ER LÆBEBÅND OG KINDBÅND?

Stramt tungebånd ses ofte i sammenhæng med stramt læbe- og/eller kindbånd. Læbebåndet er den streng, du kan se, hvis du krænger overlæben ud eller mærke, hvis du stikker tungen op foran dine fortænder. Kindbåndet kan du mærke, hvis du stikker din tunge op i kinden lige omkring din overmunds hjørnetand i begge sider. Hvis et eller alle disse er stramme, kan det have betydning for din babys evne til at forme læberne omkring bryst eller flaske. Du vil bemærke, at din baby ikke krænger overlæben ud over brystet eller flasken, og efter måltider er din baby ofte lidt rød i huden lige over overlæben eller langsomt får et “suttevabel” lige midt på overlæben.

Cookie- og privatlivspolitik  I  All rights reserved sannelobner.com 2019 - Created my free logo at LogoMakr.com